Miért?

Miért?

Évtizedes várólistán a magyar egészségügy. Tőkeinjekció híján helyzete válságos: elvándorló orvosok és ápolók, rosszkedv, túlterheltség, adósságok, korrupció, átláthatatlan viszonyok, kiskapuk és tehetetlen kiszolgáltatottság. A kórházak teljes költségvetésének harmada hiányzik a rendszerből, összességében 110 milliárdra rúg a kinnlevőségük. A finanszírozásuk 2003 óta reálértéken nem változott, átlagosan 20-30 százalékkal kapnak kevesebbet a beavatkozásokért, mint amennyibe azok valójában kerülnek. Az orvosi gépek, műszerek átlagéletkora folyamatosan csak emelkedik.

Mi az, ami még maradt?

Hétköznapi hősök és csakazértis jó gyakorlatok a magyar egészségügyben. A beteg emberekkel együtt érző, velük személyes kapcsolatot kialakító, és az emberi gyógyítás mellett még mindig szenvedélyesen kiálló orvosok, nővérek, szakápolók, szakemberek akik készek a bürokráciával is szembeszállni, ha a betegeik érdekeiről van szó.

Ők hogyan csinálják?

Az odafordulás, a törődés nem pénzkérdés. Empatikus közegben könnyebben gyógyulnak a betegek, és ugyanez a kapcsolat az, ami emberivé és örömtelivé teheti a gyógyítók munkáját is. Az a tapasztalat, hogy ha ez a gyógyító-beteg kapcsolat javul, az közvetetten és jótékonyan visszahat a társadalmi és anyagi megbecsültség alacsony szintjével küzdő intézményrendszerre.

Mi az amit teszünk?

Egy napos konferenciát szervezünk, ahol összegyűjtjük és előadások, valamint hozzájuk kapcsolódó saját élményű műhelymunkák során közreadjuk ezeknek a hétköznapi hősöknek a példáit.

Mi az, amit várunk?

A program célja az érzékenyítés, egymás helyzetének megértése, és az hogy a pozitív hétköznapok lehetőségét, a jó gyakorlatokat, a cselekvőképességet és az inspirációt vigyék tovább azok az emberek, akik részt vesznek a konferencián. Programunkkal szeretnénk visszaadni az egészségügyi dolgozók hitét és önbecsülését, valamint szeretnénk növelni az elköteleződésüket.

Miért fontos ez?

Mert mindannyian rászorulunk egyszer. Mindegy, hogy ma orvosok vagyunk-e vagy betegek, a törődést, a gyógyítást mindnyájan igényeljük, vagy mi, vagy gyerekeink, vagy hozzátartozóink. Mindnyájan megérdemeljük, hogy emberségesebb kórházi, egészségügyi ellátás jöjjön létre Magyarországon.

Tegyünk érte közösen, hogy jobb legyen Magyarországon születni, meghalni – no meg ami közte van!

NyomtatásE-mail